Skip to content

Tidsskrifter

Tidsskrifter

Det finnes mange type tidsskrifter, og jeg leser selv en del av denne type lektyre. Selv om mye ligger ute på nettet i disse dager, synes jeg personlig det er best med papirbaserte utgaver. Jeg tenkte å se litt nærmere på noen av de forskjellige kategoriene, av denne type lesestoff. Når det kommer til vitenskapelige tidsskrifter, så kalles disse ofte også får akademiske tidsskrifter. I mine artikler kommer jeg til å ta for meg spesifikke tidsskrifter, innenfor de forskjellige kategoriene.

Vitenskapelig tidsskrift

Disse kan som sagt også kalles for akademisk tidsskrift, men faktisk også for fagtidsskrift. Innholdet er ofte artikler som bidrar til ny vitenskapelig tenkning, og er ofte uten bilder eller farger – men ofte inneholder de illustrasjoner i form av tegninger eller figurer.

De vitenskapelige tidsskriftene er ofte rike på tekst, og det er sjelden at de leses fra begynnelse til slutt. Det er nok ofte slik at de blir lest, mer oppdelt og det som er av interesse for hver enkelt.

Men de mer fagspesifikke tidsskriftene, som retter seg til en smalere lesergruppe – vil nok ofte bli lest mer fra perm til perm.

Bredt faglig innhold

Det er ikke uvanlig at et vitenskapelig tidsskrift, kan ha artikler på 15-25 sider. Fagområdene er store, og innholdet i artiklene er av samme grunn vedig varierende. Det er ikke uvanlig at det ligger så mye som ett års arbeid, bak det som presenteres i slike artikler.

Dette er forskningsarbeid, fortolkninger og funn, som er nytt for vitenskapen. Det mest vanlige, er at denne type tidsskrift, inneholder 4-5 artikler pr. utgivelse.

Kvalitetskontroll

Det ligger også mye arbeid i å skrive selve artikkelen, og mest da knyttet til revisjoner som må til før den blir antatt og trykket i de forskjellige tidsskrifter.

Kvalitetskontroll

Det er også annet type innhold, som eksempelvis anmeldelser av fagbøker og noen ganger trykkes det også debattartikler. Nå til dags er det kanskje mer riktig å si utgis, eller skrives – for en stor del av denne type tidsskrifter leses elektronisk. Men slik er det jo blitt med det meste, så tidsskrifter er ikke noe unntak i så måte.

Fagblad og magasiner

Dette er type publikasjoner som dekker mer et spesifikt fagområde, og de er ofte ikke vitenskapelige slik som vitenskapelige tidsskrifter er.

Det er mye som kan sies om dette tema, altså tidsskrifter, fagblad og fagmagasiner. Senere skal vi se mer på type magasiner, som dekker spesielle interessefelt, som jakt & fiske, bil/motor, data & elektronikk også videre.

I Norge har vi et enormt utvalg av denne type lesestoff, enten om de er norske eller utenlandske. Det meste finnes både på papir og nett, og man kan jo bare se utvalget som finnes hos forhandlere som Narvesen.

Hobbyer

Det finnes en rekke hobbyer som dekkes av gode magasiner, dette er typisk sport, jakt & fiske og ikke minst bilrelaterte magasiner. Mange av yrkesorganisasjonene, gir også ut egne fagmagasin. En del av disse er rene medlemsblader, men er ofte også å få kjøpt hos en del forhandlere eller som abonnement.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *