Store norske leksikon

I de to foregående artiklene så var leksikon i eldre dager tema, men nå skal vi fordype oss i hvordan dagens leksikon brukes. Internett er nøkkelordet her, som i så mange andre sammenhenger. Det finnes så klart fortsatt papirbaserte leksikon, men aktørene på dette markedet er avhengig av å tilpasse seg den moderne tiden – ved å komme med nettleksikon. Vi skal bruke både tid og spalteplass, på å gjøre oss kjent med en del av det som finnes på det norske markedet.

Store norske leksikon

Dette er et kjent norsk leksikon, som nå altså er ett nettbasert produkt. Det blir forkortet SNL, så det samme vil jeg gjøre videre i denne artikkelen. SNL gis ut av Foreningen Store norske leksikon, og de har kontor i Oslo. SNL er tilgjengelig gratis, og inneholder både lisensierte og frie artikler.

Format

Rekrutteringen til SNL foregår i tett samarbeid med høgskoler, universiteter og forskningsinstitusjoner. Det er gjennom dette samarbeidet, at du får tak i fagansvarlige og forfattere til leksikonet. Alle forfattere er navngitte, og de fleste av dem er også fagansvarlige for sine respektive tema.

Brukermedvirkning

Brukermedvirkning

Her kommer vi til et punkt som virkelig er spennende, og annerledes enn de papirbaserte leksikon. Alle kan skrive artikler, det samme gjelder for å foreslå endringer på allerede postede artikler. Dette blir mye av det samme, som hvordan Wikipedia er bygget opp. Men alt som blir lagt inn av brukere, blir så klart kvalitetssikret av fagansvarlig for det aktuelle tema – og blir som regel publisert etter kvalitetssikringen. Det er cirka 5000 forskjellige kategorier i SNL, og finnes med artikler både på nynorsk og bokmål.

Historie

SNL er stort sett basert på det papirbaserte leksikonet, til Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon. I perioden fra 1978 til 2007, kom dette leksikonet ut med 4 utgaver. Når SNL ble lansert i år 2000, kostet det cirka 600,- kroner å tegne abonnement. Men i 2009 ble betalingsmuren fjernet, og fra samme år kom altså muligheten for brukermedvirkning på banen. Den nye versjonen av SNL, fikk navnet Store norske leksikon 2,0. I den nye versjonen ble det lagt inn hele 12000 artikler fra Store medisinske leksikon, og fra Norsk biografisk leksikon ble det lastet ned nesten 6000 artikler.

Litt tall fra oppstarten av SNL i 2009

Jeg har funnet noen tall fra oppstarten av 2.0 – versjonen av SNL. Det viste seg at SNL hadde godt over 20 000 daglige brukere, på en enkelt uke som målingen ble foretatt. SNL kom også på en 49-plass over Norges mest populære nettsteder. Det samme året hadde SNL tett opp til 8000 registrerte brukere, og godt over 150 000 oppslagsord. Det var TNS Gallup som stod for undersøkelsen, som ble foretatt i uke 12 i 2009.

Det er ikke noen tvil om at de digitale løsningene, stadig endres og blir bedre. Hvis vi ser til skoleverket, ser vi hvordan elevenes hverdag har endret seg drastisk. Bruk av PC både hjemme og på skolen, har i flere år vært en nødvendighet for både elever og lærere.

Kanskje du også liker…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *