Mer om de beste sakprosabøkene og juryen

Vi fortsetter med å sette søkelys på flere av de beste sakprosabøkene, som ble kåret av en bred sammensatt jury for en tid tilbake. De har alle sammen det til felles, at de er utgitt etter år 2000 og er fra Danmark, Norge og Sverige. Juryen var naturlig nok, også sammensatt av medlemmer fra de nevnte land – altså med andre ord en skandinavisk jury. Som jeg skrev i min forrige artikkel, så var utvalget av bøker i utgangspunktet 10 titler fra hvert av landene. Til slutt satt de igjen med de 10 beste totalt, og det er altså noen av disse bøkene vi nå skal stifte nærmere bekjentskap med. Men vi skal også se litt på juryen, og hvilke navn som var å finne i der – og det er mange kjente sakprosaforfattere fra hele Skandinavia på listen.

Danmark

Morten Møller, forfatter og historiker men også forsker ved Det Kongelige Bibliotek. Anne Knudsen, som jobber i Weekendavisen og hun har tidligere også vært sjefredaktør i samme avis.

Frederik Stjernfelt jobber som forsker ved Aalborg Universitet i København, men er i tillegg kritiker og forfatter.

Sverige

Ulrika Knutson kritiker i Expressen, og i tillegg forsker, journalist og forfatter. Anna Jungstrand jobber som forsker ved Universitet, og innehar også en doktorgrad.

Åsa Linderborg er kulturredaktør i avisen Aftonbladet, men er også journalist, forfatter og historiker. Som dere ser, så var den svenske delen av juryen sammensatt kun av kvinner.

Norge

Arnhild Skre er kritiker, journalist, historiker og forfatter. Hilde Sandvik redaktør i Broen, og har tidligere jobbet som kulturredaktør i Bergens Tidende.

Siste av de norske jurymedlemmene var Trond Berg Eriksen, som er både kritiker, sakprosaforfatter og idéhistoriker.

Istidens Oppdager

Istidens Oppdager

Jens Esmark blir sett på som istidens oppdager, og i denne biografien som er skrevet av Geir Hestmark – blir vi kjent både med Jens Esmark, men også hvordan fjellene ble til under istiden. Han tar oss med på en studie, på en måte som ingen annen har gjort med denne delen av geologien og vitenskapshistorien tidligere. Men det er ikke bare geologi og vitenskap som står sentralt i boken, men hendelsene bakes også inn i både europeisk og norsk historie på en fabelaktig måte.

Blekingegadebanden I-II

Forfatter Peter Øvig Knudsen tar oss med til 1980-tallet, da denne venstreradikale terrorgruppen opererte i Danmark. Det er spenning fra første til siste side av boken, og den tar for seg alt fra idelogien til avsløring og straff for medlemmene.

Det at den går i dybden både på medlemmene, men også politisk sett i et større perspektiv. Han bruker en av de mest sentrale personene som kilde i boken, noe som det ser ut til at han har lykkes godt med.

Her er det god kombinasjon av kriminaljournalistikk og sakprosa, som spenner fra mange detaljer til det å beskrive – mange av de forskjellige situasjoner og hendelser rundt gruppen. Det mest spennende med boken, er hvordan det utviklet seg fra idelogien – og frem til handlinger og arrestasjoner med påfølgende fengselsstraff for medlemmene. En veldig lærerik bok, som aldri blir kjedelig på noe som helst tidspunkt.

Kanskje du også liker…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *