Kan teknologi erstatte papir?

Vi som har levd noen år, husker når vi kjøpte bøker i nærbutikken, tegnet på fysiske ark og leste en fysisk avis. I dag blir dette mer og mer uvanlig. Bøker leveres digitalt, det finnes egne tegnebrett om overfører tegningen rett til datamaskinen og mange flere tekniske løsninger som erstatter papir. Mindre papir betyr at færre trær felles for å produsere papir, noe som anes som et positivt tiltak for å sikre en bærekraftig utvikling. Samtidig er det ikke helt problemfritt å erstatte papir med teknologi.

Trøtte og irriterte øyne

Dataskjermer, nettbrett og mobilskjermer er alle basert på det samme teknologiske utgangpunktet. Grafikk og tekt skal være lett å se og lett å lese. Ulempen er at lyset fra skjermen, irriterer og tørker ut øyet. Derfor vil mange av de som bruker mye tid foran datamaskinen, nettbrettet og mobil, oppleve at øynene blir røde og tørre utover dagn. Mulige løsninger er å legge vekk slike enheter og bruke papir. Ulempen er at man da er tilbake til utgangpunktet. Hvis du i tilligg skal jobbe, altså ta notater eller tegne, blir det en ekstra belastning å skulle overfør fra papir til teknologiske enheter.

Utviklerne har tatt denne utfordringen på alvor. Det er kommet egne skrivebrett, med skjerm med skånsomt lys, hvor du kan bruke en spesial penn og tegne og skrive som på vanlig papir. Det du jobber med, blir automatisk overført til datamaskinen. Bokbrett som Kindle har en helt spesiell skjerm og lys, som er meget skånsom mot øynene. De er også laget for å kunne bruks om kvelden. Mobiler og nettbrett bør ikke brukes på kvelden, på grunn av skjermen.

Begrenset skjermstørrelse

Den andre utfordringen er skjermstørrelsen.  Arkitekttegninger kan spres utover et stort bord så flere kan se på dem samtidig og komme med innspill. På en skjerm kan du alltid zoome inn på akkurat det du vil se. Ulempen er at du da mister oversiktsbilde. Puslespill, tjue-ett og hjerter hadde fungerer egentlig optimalt på et bord hvor du får oversikten uten å måtte zoome inn og zoome ut igjen gjentatte ganger. Regnskap er også et område hvor man gjerne skulle hatt plass til å ha fakturaer og annet organisert i praktiske og logiske hauget på bordet.

Mindre personlig

Denne julen, og den kommende påsken vil de færreste få håndskrevne julekort i posten. En hilsen på Facebook, en e-post eller en sms er blitt det vanlige. Det er ganske upersonlig, men skyldes at folk ikke bruker ark. Det samme ser man på alle typer spill. De aller fleste er blitt digitale, selv når man spiller mot andre fysiske personer. Så det sitter en person et sted i landet og spiller kortspill, sjakk eller et annet spill mens man chatter med motstanderen. I mange tilfeller ser man ikke motstanderen.

Fremstillingen av skjermer og datateknologien er forurensende

Å hogge ned trær, behandle tremassen og lage ark, er en tidkrevende prosess. Det innebærer også inngrep i naturen og forurensingen. Dessverre er ikke fremstillingen av batteriene, skjermene og alt det andre som trengs i smartteknologi, problemfritt. Faktisk hevdes det at produksjonen av batteriene brukt i smarte-enheter, samt teknologien inni dem, forurenser mer enn produksjonen av papirmasse. Så det er ikke problemfritt.

Skal vi legge papirene på hyllen?

Dagens teknologi har ikke enda nådd et punkt hvor papir er blitt overflødig. Vi er godt på vei, og stadig nye produkter kommer på markedet. De nye produktene gjør det enklere og enklere å klare seg uten papir. Videre handler det om folks vaner. Hvis du alltid har skrevet og tegnet på vanlig papir, er det nytt å skulle bruke et nettbrett eller en annen smartenhet. De nyeste elektroniske blyantene/pennen er lagt for å være tilnærmet lik en vanlig fysisk penn. Samtidig finnes det bare en type. Så du får ikke, enda, blyanter med forskjellig tupp eller i forskjellig farger. 

Du kan, ved å bruk menyen på enheten, velge forskjellige farger og tykkelse på spisen. Tegnebrett og nettbrett med tegneprogram har gjerne en liten meny på siden hvor fargene strå på Siden. Skal du skifte farger, fører du pennen over den ønskede fargen. Så kan du tegne videre med den fargen.

Arkitekter, regnskapsfører og andre som trenger å ha tilgang til flere ark samtidig vil kunne bruk et stort interaktivt bord. Her får de opp alle dokumentene de trenger i sylskarp kvalitet. Så kan de flytte rundt på arkene, og diskutere flere strategier.  Vil du gjør endringer i et dokument, trykker du bare på det arket. Det vil bli stort så du får tilgang og kan skrive, tegne og gjøre endringer.

Kan teknologi erstatte papir?

Ny vaner

Den teknologiske utviklingen gir oss bedre og bedre løsninger. Snart vil det være få forskjeller mellom papir og nettbrett. Den neste store utfordringen, som vil bli vanskeligere å håndtere er å få folk til å endre vanene sine. Blir de vant til å bruke nettbrett istedenfor en tegneblokk, er det meste gjort.

Kanskje du også liker…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *